Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Změna obrazu Prahy po roce 1989 očima turistů
Waldmannová, Eliška ; Halbich, Marek (vedoucí práce) ; Heřmanová, Marie (oponent)
Předmětem diplomové práce je změna obrazu Prahy po roce 1989 očima anglicky a španělsky mluvících turistů. Praha po "sametové revoluci" prošla mnoha změnami. Díky uvolnění podnikání, restitucím majetku a zahraničním investicím se rychle rozrostla infrastruktura cestovního ruchu, aby pojmula tisíce turistů, kteří se přijeli podívat do pro ně nově přístupného města. Díky změně režimu, turistům a investorům ze Západu muselo město i jeho obyvatelé čelit novým výzvám, akulturačním procesům a globalizaci. Cílem této práce je zmapovat názory turistů, kteří navštívili Prahu opakovaně od počátku 90. let až po současnost, na změny města i české společnosti prostřednictvím zúčastněného pozorování a semistrukturovaných rozhovorů. Výzkum probíhal v historickém centru města v letech 2010 až 2011 a následně prostřednictvím emailové komunikace. Práci doplňují kvantitativní data statisticky sledující vývoj cestovního ruchu a návštěvnosti v Praze. Práce je ukotvena v teorii k antropologii turismu a studiu cestovního ruchu, sleduje akulturační a globalizační procesy, které vedou k mcdonaldizaci práce, disneyzaci a deurbanizaci města. Práce se snaží zachytit tyto dynamické změny v Praze, jejich vliv a důsledky na mentalitu obyvatel prostřednictvím názorů turistů. Klíčová slova Antropologie turismu, studium turismu,...
Národní nebo globální: vliv mcdonaldizace na restaurační zařízení (případ franchisingové restaurace Potrefená husa)
Oršulová, Lenka ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu národního nebo globálního vlivu mcdonaldizace na konkrétní restaurační zařízení s názvem Potrefená Husa Hybernská. Práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část se zabývá základními pojmy týkající se globalizace, mcdonaldizace, lokálnosti (národnosti), frachisingu a vývoji restauračních zařízení v České republice. V praktické části je uveden profil restaurace Potrefená Husa Hybernská. V tomto restauračním zařízení je provedeno dotazníkové šetření, které se snažilo vyhodnotit nakolik tzv. mcdonaldizace v oblasti stravování přispívá k projevům globalizace ve stravování a nakolik umožňuje zachovat určité národní prvky ve stravování. Na základě výsledků dotazníkového šetření budou v závěrečné části práce předloženy doporučení na případnou změnu.
McDonaldizace české společnosti
SALZEROVÁ, Michaela
Obecným rámcem této práce je postižení současného fenoménu - McDonaldizace v české společnosti. Teoretická část práce se zabývá McDonaldizací jako takovou, jejími příčinami, vývojem a jejími důsledky, se kterými se setkáváme v našem bezprostředním okolí. První část práce se zabývá koncepty předcházejícími McDonaldizaci, jakými jsou racionalizační proces, vědecký management a montážní linka, tak jak je uvádí Ritzer ve své knize Mcdonaldizace společnosti. Dále se v práci zabývám způsobem života a hodnotami dnešních lidí, a snažím se hledat a poukazovat na důsledky plynoucí ze soudobého způsobu života převážně mladých lidí stravujících se v zařízeních typu McDonald´s. Nastiňuji zde projekty snažící se o změnu tohoto trendu a upozorňuji na rizika z něj vyplývajícího. V další části této práce zkoumám vztah lidí stravujících se v restauracích rychlého občerstvení k odpovědnosti za výchovu dětí a mládeže nejen v oblasti zdravého stravování. Předkládám vlastní projekt představující běžného zástupce této skupiny, na kterém se snažím demonstrovat současný stav společnosti a způsob výchovy mladých lidí. V závěru práce poukazuji na možné jiné životní styly. A zároveň nastiňuji možné zdroje, ve kterých lze najít inspiraci pro vedení a výchovu dětí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.